رشت-هویت گیلان:در نشست نتایج طرح های پژوهشی دانشکده پرستاری مامایی شهید بهشتی رشت ؛ مطالبی تحت عنوان افزایش سرمای هوا و کاهش رطوبت موجب ایجاد نارسایی کلیوی برای مردم استان های شمالی می شود ، رفتارهای پیشگیری کننده مردان در وقوع حوادث رانندگی بیشتر از زنان و فشار خون بالا عاملی مهم برای وقوع سکته قلبی است ، مطرح شد.

رشت-خبرنگار هویت گیلان:علی اشرفی

ارتباط متغیرهای آب و هوایی با میزان وقوع و پیامدهای نارسایی حاد کلیه

به گزارش خبرنگار هویت گیلان از رشت؛ دکتر محمدتقی مقدم نیا استاد دانشگاه علوم پزشکی گیلان در تشریح نتایج طرح های پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی گیلان ( طرح های دانشکده پرستاری مامایی شهید بهشتی رشت ) در نشست با خبرنگاران اظهار کرد:در این طرح پژوهشی ، ارتباط متغیرهای آب و هوایی با میزان وقوع و پیامدهای نارسایی حاد کلیه در مراجعین به مرکز آموزشی درمانی رازی رشت در دوره ۵ ساله ۱۳۹۷ الی ۱۴۰۱ مورد بررسی قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه تغییرات اقلیمی از چالش های بزرگی است که به عنوان چالش جهانی مطرح می شود ، خاطرنشان کرد:تغییرات اقلیمی در مناطق مختلف متفاوت است و هیچ کشوری نمی تواند اثرات تغییرات اقلیمی را مهار کند.

دکتر مقدم نیا با اشاره به پیامدهای تغییرات اقلیمی در کشاورزی تصریح کرد:وقوع خشکسالی و بارش های شدید از اثرات تغییرات اقلیمی است که در کشاورزی مشهود است.

این استاد دانشگاه گفت:اثرات متغیرهای آب و هوا بر روی سلامت انسان به درستی شناخته شده نمی باشد و این اثرات تغییرات اقلیمی منحصر به فرد ، اقلیم و منطقه خاص است.

وی یادآور شد:در این طرح پژوهشی ، اثرات متغیر آب و هوایی اعم از کمینه ، بیشینه دما و همچنین رطوبت بر سلامت و فیزیولوژی بدن انسان از جمله نارسایی کلیه مورد بررسی قرار گرفته است.

این استاد دانشگاه هدف پژوهش را بررسی ارتباط بین تعییرات آب و هوایی بر سلامت افراد عنوان کرد.

دکتر مقدم نیا خاطرنشان کرد:بر خلاف مطالعات سایر کشورها ، در شهر رشت با افزایش دمای هوا مطالعه معناداری بین گرمای هوا و میزان پذیرش بیماران در بخش نارسایی کلیه مشاهده نشده است موج گرمایی طی ۵ سال اخیر در رشت وجود نداشته و در بروز بیماری کلیوی و پیامد آن که مرگ است پدیده خاصی قابل مشاهده نمی باشد ، می توان گفت افزایش دما و گرمای هوای رشت نتوانسته بیماری حاد کلیه را تشدید کند.

وی تصریح کرد:در طیف سرما ، میزان بیماران مراجعه کننده و بستری بیماران با تشخیص نارسایی کلیه در بیمارستان رازی رشت معنا دار بوده اما پیامد مرگ و میر نداشته است.

دکتر مقدم نیا با بیان اینکه میانگین رطوبت استان گیلان ۸۲ درصد است ، خاطرنشان کرد: در رطوبت بالا ، یافته معنا داری وجود ندارد تعداد مراجعات بیماران و پیامد مرگ افزایش نداشته است اما با کاهش رطوبت در شهر رشت ، میزان پذیرش بیماران و پیامدهای منفی در بیماری کلیوی افزایش داشته است.

وی با بیان اینکه پیامدها تا ۲۱ روز بعد بررسی شده اند ، خاطرنشان کرد: تمامی متغیرها در یک دوره ۲۱ روزه مورد بررسی قرار گرفتند اثر کاهش رطوبت بر بدن انسان سه روز بعد مشخص می شود.

دکتر مقدم نیا در خصوص آسیب پذیری اقشار مختلف بر اثر کاهش رطوبت گفت: افراد در سنین بالای ۶۵ سال نسبت به کاهش رطوبت آسیب پذیری بیشتری داشتند و همچنین در مردانی که ساعات بیشتری در خارج از خانه و با متغیرهای آب و هوایی بیشتر در تماس هستند ، اثرات آسیب بیشتر بوده است.

وی یادآور شد:در راستای اقدامات پیشگیرانه ، افراد آسیب پذیر که بالای ۶۵ سال سن دارند و افرادی که اختلال در کلیه و بیماری کلیوی دارند در شرایط اقلیمی با رطوبت کم قرار نگیرند.

دکتر مقدم نیا با بیان اینکه نتایج این تحقیق درباره مردم استان های شمالی صدق می کند ، اظهار کرد:مردمان استان های شمالی در راستای پیشگیری از ابتلا به نارسایی کلیه در معرض آب و هوای بسیار سرد ، وزش بادهای گرم و خشک شدن هوا و همچنین کاهش رطوبت قرار نگیرند.

بررسی رفتارهای پیشگیری کننده حوادث و سوانح رانندگی و عوامل مرتبط با آن

در ادامه دکتر عبدالحسین امامی سیگارودی استاد دانشگاه علوم پزشکی گیلان اظهار کرد:یکی دیگر از طرح های پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی گیلان ( دانشکده پرستاری مامایی شهید بهشتی رشت) بررسی رفتارهای پیشگیری کننده حوادث و سوانح رانندگی و عوامل مرتبط با آن بر اساس تئوری انگیزش محافظت در افراد تحت پوشش مراکز جامع سلامت شهر رشت در سال ۱۴۰۱ است.

دکتر عبدالحسین امامی سیگارودی با بیان اینکه حوادث رانندگی سومین عامل مرگ در دنیا و دومین عامل مرگ در ایران است ، خاطرنشان کرد:سه عامل در بروز رفتارهای پرخطر در حین رانندگی موثر است که عامل انسانی ، عامل محیطی و عامل فنی را شامل می شود.

این استاد دانشگاه با اشاره به پیشینه فرهنگی مردم و اینکه حوادث رانندگی دومین عامل مرگ و میر کشور است ، تصریح کرد:در راستای پیشگیری و سلامت جامعه میبایست گام های موثری جهت کاهش حوادث رانندگی و خسارات جانی ، مالی و پیامدهای اقتصادی و اجتماعی آن برداشته شود.

دکتر امامی گفت:بمنظور پیشگیری از حوادث ، عوامل خطرساز باید مورد بررسی قرار گیرند و مدل های مناسب رفتاری انتخاب شود چرا که وقوع حوادث رانندگی اثرات اقتصادی ، اجتماعی ، روانی و … را به دنبال دارد.

وی عوامل موثر در زمینه وقوع تصادفات را مربوط به مسائل فنی ، محیطی و انسانی عنوان کرد و گفت:رفتار انسانی در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است و اینکه برای رفتارهای پرخطر انسان باید انگیزه ای وجود داشته باشد و با تغییر در رفتار می توان تا حدی جلوی وقوع حوادث را گرفت.

دکتر امامی ؛ زمینه رفتار را انگیزه بیان کرد و افزود: مدل انگیزش محافظت است ، کار مطالعات بزرگ و معتبر منجر به خروجی مدل می شود و مدل خروجی مورد استفاده قرار می گیرد .

این استاد دانشگاه با بیان اینکه مدل انگیزش محافظت دارای ابعادی است ، خاطرنشان کرد: آسیب پذیری درک شده ؛ آیا می داند که رانندگی حادثه ساز است، شدت درک شده؛ درک شدت آسیب اعم از معلولیت و مرگ ، کارآمدی پاسخ ؛که با مدیریت رفتار جلوی حوادث گرفته می شود، هزینه ساز ؛ که وقوع حادثه چقدر هزینه ایجاد میکند ، خودکارآمدی؛ توانمند دیدن خود و انجام رفتار محافظت شده و ترس ؛ تاثیرگذاری ترس جهت عدم انجام رفتار پرخطر از ابعاد مدل انگیزش محافظت است و از عوامل موثر بر رفتارهای پرخطر محسوب می شود.

دکتر امامی در تشریح نتایج این طرح پژوهشی گفت:در این طرح پژوهشی مشخص شد که مردان بیشتر از زنان رفتار پیشگیری کننده جهت جلوگیری از وقوع حوادث داشته اند، در روستاها رعایت رفتارهای پیشگیری کننده کمتر بود ، در افراد زیر ۳۰ سال کمترین رعایت رفتارهای پیشگری کننده دیده شده ، سطح سواد موثر بود اما معنا دارد نبود .

این استاد دانشگاه عنوان کرد:در سازه های شدت درک شده ، کارآمدی پاسخ ، ترس و خودکارآمدی رابطه مستقیم با رفتار پیشگیری کننده وجود دارد .

پیامدهای بالینی انفارکتوس میوکارد و عوامل مرتبط با آن در بیماران

دکتر مجید پورشیخیان استاد دانشگاه علوم پزشکی گیلان نیز در ادامه گفت:تعیین پیامدهای بالینی انفارکتوس میوکارد و عوامل مرتبط با آن در بیماران مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی دکتر حشمت رشت در سال ۱۴۰۲ یکی از طرح های پژوهشی دانشکده پرستاری مامایی شهید بهشتی رشت است.

دکتر پورشیخیان با بیان اینکه بیماری های قلب و عروق موجب وقوع مرگ و میر زیادی در کشور است ، خاطرنشان کرد: بیماری های قلب و عروق مسئول مرگ ۲۵ درصد مردم در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است .

وی افزود:سکته قلبی در ایران شیوع بالا و مرگ و میر زیادی به همراه دارد و پیامدهای بالینی سکته قلبی با عوامل فردی از قبیل سن ، جنس ، شغل و اینکه سکته در کدام قسمت قلب باشد و بیماری های همچون نارسایی قلبی ارتباط دارد ، بررسی شده است .

وی عوارض مکانیکی ، الکتریکی و مرگ را از پیامدهای سکته قلبی بیان کرد و گفت:بیشترین فروانی نمونه گیری در این پژوهش ، افراد با سن بالای ۶۵ سال بودند که دچار سکته قلبی و بستری شدند .

وی ادامه داد:از این تعداد ، ۷۷ درصد مردانی با شغل آزاد بودند که ۸۳ درصد عامل خطر فشار خون بالا ، چربی خون بالا ، سیگار کشیدن ، استرس و اضطراب داشتند.

دکتر پورشیخیان تصریح کرد:بیشترین عامل فراوانی وقوع سکته قلبی در این پژوهش ، بیماری فشار خون بالا بود که علاوه بر سکته قلبی موجبات وقوع سکته مغزی را نیز رقم می زند ۲۰ درصد نیز سابقه بیماری قلبی داشتند که دچار سکته قلبی شدند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه در این پژوهش ، تنها ۱۰ درصد از بیمارانی که دچار سکته قلبی و بستری شده اند ، فوت کرده اند ، تصریح کرد:همه سکته های قلبی منجر به فوت نمی شود.

وی ادامه داد: وقوع سکته قلبی با سن و جنس ارتباط معنا داری ندارد ، سکته قلبی در سن زیر ۶۰ سال در مردان بیشتر است و در سن بعد از ۶۰ سال ، بین زنان و مردان مساوی است .

دکتر پورشیخیان اشاره کرد:مرگ و میر سکته قلبی در زنان بیشتر از مردان است و در افرادی که فشار خون بالا و چربی خون بالا دارند وقوع مرگ ناشی از سکته قلبی بیشتر است .

وی گفت:بعد از وقوع سکته قلبی ، ۳۶ درصد بیماران دچار عوارض الکتریکی قلب یا همان بی نظمی های قلبی شده اند و قلب تند تر و بی نظم می زند.

دکتر پورشیخیان گفت:پیامدهای الکتریکی قلب با فشار خون بالا و اعتیاد رابطه معنا داری دارد.

وی ؛ فشار خون بالا را در ایجاد سکته های قلبی ، پیامدها و عوارض آن موثر بیان کرد و افزود:عوارص مکانیکی قلب در اثر سکته قلبی در ۳۱ درصد بیماران مشاهده می شود و بیشترین فراوانی آن شوک کاردیوژنیک است و کاهش قدرت انقباضی قلب در یک پنجم افرادی است که سکته می کنند .

این استاد دانشگاه اظهار کرد: عوارض مکانیکی قلب ناشی از سکته قلبی با سن بالا ، جنس(در زنان عوارض مکانیکی بیشتر است) ، اعتیاد و نارسایی قلبی ارتباط دارد .

وی یادآور شد: وقوع نارسایی میترال بعد از سکته قلبی در زنان بیشتر دیده شده است و افرادی که سکته می کنند شانس نارسایی میترال در آنان بیشتر است .

دکتر پورشیخیان با بیان اینکه آمار مرگ ناشی از بیماری های قلبی و عروقی در کشور زیاد است ، خاطرنشان کرد:فشار خون بالا ، چربی خون بالا ، مصرف سیگار، دیابت ، استرس ، بی تحرکی و کمبود فعالیت بدنی در وقوع سکته های قلبی تاثیرگذار است.

وی اصلاح سبک زندگی و کتترل فشار خون ، دیابت و … را اقداماتی پیشگیرانه در راستای حفظ سلامت عنوان کرد.