رشت-هویت گیلان:مدیر توسعه و ارزیابی تحقیقات معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی گیلان گفت:مرگ مغزی پایان زندگی و مرگ قطعی بیمار است ، با نهادینه کردن و ترویج فرهنگ اهدای عضو می توان به بیماران در انتظار پیوند زندگی و نفس دوباره بخشید.

به گزارش هویت گیلان به نقل از خبرنگار لیجار از رشت ؛ دکتر پیروز سامی دوست – مدیر توسعه و ارزیابی تحقیقات معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی گیلان به مناسبت ۳۱ اردیبهشت گرامیداشت روز اهدای عضو در نشست خبری با رسانه های گروهی استان اظهار داشت:مرگ مغزی بیمار که پس از چکاب ۵ پزشک متخصص اعلام می شود بیانگر مرگ قطعی بیمار است و بیماری که مرگ مغزی شده بازگشت به زندگی نخواهد داشت.

وی افزود:بیماری که دچار مرگ مغزی شده چند روز برای اهدای عضو فرصت دارد و پس از آن ارگان های حیاتی تخریب می شوند.

مدیر توسعه و ارزیابی تحقیقات معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی گیلان خاطرنشان کرد:اهدای عضو ، اهدای زندگی دوباره و نفس است که با رضایت به موقع خانواده بیمار مرگ مغزی شده و اهدای عضو میتوان به بیماران در انتظار پیوند زندگی دوباره بخشید.

وی با تاکید بر ترویج و نهادینه کردن فرهنگ اهدای عضو تصریح کرد:برخی خانواده ها پس از اعلام مرگ مغزی منتظر معجزه هستند در حالیکه مرگ مغزی مرگ قطعی و پایان زندگی بیمار است و متاسفانه باورهای غلط و ترس از قضاوت برخی از خانواده ها مبنی بر فروش اعضای بدن بیمار مرگ مغزی شده موجب می شود پس از اعلام مرگ مغزی خانواده بیمار برای اهدای عضو رضایت خود را اعلام نکنند در حالیکه اهدای عضو امری خداپسندانه است و خانواده بیمار مرگ مغزی شده بصورت کاملا رایگان این امر خدا پسندانه را انجام می دهند .

وی با بیان اینکه هر ۱۰ دقیقه یک نفر در کشور به دلیل عدم دریافت عضو فوت می شود ، یادآور شد:اعضای بدن ارگان های حیاتی زندگی انسان هستند که قابلیت ساخته شدن ندارند و اهدای عضو می تواند نجات دهنده جان بیماران در انتظار پیوند باشد.

وی گفت:دریافت کارت اهدای عضو به منزله رضایت قلبی و وصیت فرد برای اهدا است و بیش از ۹۰درصد دریافت کارت منجر به رضایت خانواده ها برای اهدای عضو شده است .

دکتر سامی دوست یادآور شد: طبق آموزه های دینی، وصیت باید در زمان حیات فرد انجام شود و عمل به آن لازم الاجرا بوده، زیرا بدن بزرگترین و ارزشمندترین دارایی هر انسانی است و داشتن کارت اهدای عضو نیز به منزله رضایت قلبی و وصیت برای امر خداپسندانه اهدا است‌.

وی از تشکیل واحد فراهم آوری اعضای پیوندی در دانشگاه علوم پزشکی گیلان از سال ۹۳، خبر داد و گفت: تاکنون ۲۴۸ خانواده بیمار مرگ مغزی برای اهدای عضو رضایت دادند؛ البته طبق بررسی آمارها در بازه سه ساله ۱۳۹۹، ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱، حدود ۵۰ درصد خانواده های بیمار مرگ مغزی برای اهدای عضو رضایت دادند.

دکتر سامی دوست گفت: دانشگاه علوم پزشکی گیلان در بین ۶۳ دانشگاه علوم پزشکی کشور از حیث اهدای عضو بیماران مرگ مغزی رتبه هفتم را به خود اختصاص داده که بیانگر تلاش همکاران در واحد فراهم آوری اعضای پیوندی است.

این فلوشیپ پیوند کبد در بیان تفاوت بین کما و مرگ مغزی خاطرنشان کرد:در کما مغز به خواب می رود و احتمال بیدار شدن آن وجود دارد، در حالی که در مرگ مغزی سلول ها و بافت مغزی آسیب می بیند و غیر قابل جبران است.

مدیر توسعه و ارزیابی تحقیقات معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی گیلان، با اشاره به در دسترس بودن شرایط ثبت نام جهت دریافت کارت اهدای عضو، گفت: تمامی مردم می‌توانند از طریق وب سایت https://ehdacenter.ir/ و همچنین ارسال کد ملی به سامانه ۳۴۳۲، اقدام به ثبت نام خود جهت اهدای عضو نمایند.

در حال حاضر ۲۵ هزار نفر در فهرست انتظار دریافت عضو هستند و هر ۱۰ دقیقه یک نفر در اثر عدم دریافت عضو فوت می شود.

قلب ، ریه ، کلیه ، پانکراس ، روده ، کبد ، نسوج شامل قرنیه ، استخوان ، تاندون ها و … قابل اهدا می باشند و با نهادینه کردن فرهنگ اهدای عضو می توان جان بیماران زیادی را نجات داد.