رشت-هویت گیلان:سرپرست معاونت دانشگاه علوم پزشکی گیلان با اشاره به کاهش فرزند آوری و جمعیت جوان در استان گفت:گیلان دچار چاله جمعیتی شده است که این کاهش جمعیتی هویت گیلان و به تبع آن امنیت ، اقتصاد و ... کشور را نیز تهدید می کند.

به گزارش خبرنگار هویت گیلان از رشت ؛ دکتر اسماعیل نورصالحی سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در اولین جلسه کارگروه” رسانه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در استان ” با اشاره به اینکه تا پایان سال ۱۴۰۰ ، جمعیت استان ۲ میلیون و ۵۸۰ هزار نفر بوده است ، اظهار داشت:استان گیلان به لحاظ جمعیتی دارای رتبه ۸۴ در کشور است.

وی افزود:جمعیت صفر تا ۱۴ سال در استان ، ۱۷ درصد است که این رقم در کشور بیست و چهار و شش دهم درصد می باشد.

چاله جمعیتی در استان گیلان

سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با بیان اینکه جمعیت بالای ۵ سال در استان ۱۰ درصد و معادل شش و هفت دهم درصد است ، خاطرنشان کرد:جمعیت سالمند در استان حدود پانزده و نوزده دهم درصد است و شاخص باروری در استان نیز طی سال ۱۴۰۰ ، یک و یک دهم است که از سال ۱۳۹۰ ، یک و چهار دهم درصد بوده و این نشان دهنده چاله جمعیتی است.

دکتر نورصالحی با بیان اینکه از سال ۹۰ گیلان دچار چاله جمعیتی شده است ، تصریح کرد : الان وضعیت استان به لحاظ فرزند آوری و جوانی جمعیت در چاه جمعیتی می باشد.

وی در خصوص کاهش ازدواج از سال ۹۱ یادآور شد:از سال ۹۱ ، آمار ازدواج از ۲۸ هزار به ۱۷ هزار رسیده است که نشان دهنده کاهش آمار ازدواج می باشد.

نورصالحی با اشاره به افزایش طلاق در استان گیلان تصریح کرد: روند طلاق با افزایش ۵ درصدی مواجه بوده که هم اکنون رتبه ششم طلاق در کشور مربوط به استان گیلان می باشد.

جمعیت پیر ایران و تهدید امنیتی

سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با تاکید بر اینکه جمعیت استان گیلان پیر است ، خاطرنشان کرد:جمعیت شناسان این بحران جمعیتی را چاله جمعیتی بیان می کنند ، ایران ۳۰ سال است که به چاله جمعیتی رسیده است .

وی با بیان اینکه کشورهای اروپایی همزمان دچار پیری جمعیت شدند ، یادآور شد:این کشورها برای رفع این مشکل از سیاست مهاجر پذیری استفاده کردند ، متاسفانه ایران در حالی به پیری جمعیت رسیده که کشورهای همسایه دارای جمعیت جوان هستند.

دکترنورصالحی اذعان داشت:افزایش نسل جوان در کشورهای همسایه و جمعیت پیر در ایران یک تهدید امنیتی است.

وی با اشاره به اینکه با کاهش جمعیت جوان کشور دچار ابر بحران جمعیتی شده است ، تصریح کرد:ایران در حال وارد شدن به دوران پیری جمعیت است در حالیکه هنوز نتوانسته به توسعه مطلوب برسد ، با کاهش فرزندآوری و جمعیت پیر فرصت توسعه از دست می رود و کشور به لحاظ امنیتی ، اقتصادی دچار مشکل می شود.

دکترنورصالحی ادامه داد:اگر شرایط کنونی تغییر نکند طی ۳۰ سال آینده پول نفت و سرمایه های کشور باید در راستای ارایه خدمات به سالمندان هزینه شود و حتی امکانات درمانی نیز نمی‌تواند آنچنان توسعه یابد که خدمات مطلوبی به سالمندان ارایه دهد.

عدم فرزندآوری و تک فرزندی تهدیدی برای سلامت روانی

سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با تاکید بر اینکه عدم فرزندآوری و تک فرزندی تهدیدی دیگر برای سلامت روانی جامعه است ، بیان داشت:اگر اوضاع تغییر نکند نسل های آتی تنها خواهند بود و این تنهایی سلامت روانی جامعه را تهدید می کند.

نقش مهم و تاثیرگذار پیشگیری در حوزه جمعیتی

دکتر نورصالحی در خصوص اهمیت و جایگاه پیشگیری قبل از درمان در مسایل بهداشت و درمان خاطرنشان کرد:در حوزه جمعیتی چیزی به نام درمان وجود ندارد وقتی فرصت فرزندآوری و باروری جامعه از دست برود بازگشت به شرایط مطلوب و ایده آل سالها زمانبر است در این راستا میبایست پیشگیری صورت گیرد چون کاهش جمعیت درمانی ندارد و جامعه را دچار مشکلات عدیده ای می کند.

وی با تاکید بر اینکه حدود ۷ سال فرصت برای جبران کاهش فرزندآوری و جوان سازی جمعیت باقی مانده است ، اظهار داشت:در صورت از دست دادن این زمان طلایی ، ۱۵۰ سال زمان می برد تا کشور بتواند به شرایط فعلی و مطلوب جوانی جمعیت دست یابد.

اقناع مردم برای فرزندآوری

سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با تاکید بر اینکه بحران جمعیتی با هیچ بحرانی قابل مقایسه نیست ، تصریح کرد:در بحران کرونا مردم با لمس کردن خطر و مشاهده مرگ و میر پیشگیری را پیشه کردند متاسفانه بحران جمعیتی تا زمانی که برای مردم قابل لمس نباشد و متوجه خطرات آن نباشند برای فرزند آوری اقناع نمی شوند و این بحران جمعیت بسیار خطرناک تر از بحران بیماری کرونا است.

وی یادآودشد:همه دستگاه های ذیربط با کمک رسانه ها میبایست برای اقناع کردن وجلب توجه مردم به خطرات پیری جمعیت و افزایش فرزند آوری تلاش کنند.

نقش مهم رسانه ها در آگاه سازی آحاد جامعه از خطرات پیری جمعیت

نورصالحی متذکر شد:رسانه ها با آگاه سازی جامعه از خطرات پیری جمعیت و مطالبه گری در خصوص اجرای بخشنامه ها و سیاست های تشویقی فرزندآوری می توانند در راستای جوان سازی جمعیت نقش مهمی ایفا کنند‌.

وی گفت:تا سال ۱۴۰۵ قدرت باروری در کشور باید سالی یک دهم افزایش یابد و در استان گیلان نیز این میزان باید به دو و نیم برسد.

وی تاکید کرد:امنیت ، اقتصاد ، توسعه ، هویت ، فرهنگ و … با کاهش جمعیت جوان در معرض خطر قرار می‌گیرند بنابراین باید تلاش کرد تا شرایط کنونی تغییر کند .

استفاده از ظرفیت اشتغالزایی برای افزایش ازدواج و فرزندآوری

دکتر نورصالحی با بیان اینکه مهاجرانی که وارد استان می شوند سالمند هستند، خاطرنشان کرد:حضور سالمندان در استان منافعی را رقم نمی زند بلکه ایجاد اشتغال در استان و مهاجرت جوانان حتی از سایر استان ها به گیلان ، ازدواج و فرزندآوری آنان می تواند به بحران جمعیتی استان کمک کند.

سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان گفت:متاسفانه جوانانی که به دلیل عدم وجود شغل از استان خارج می شوند و اشتغال ، ازدواج و فرزند آوری آنان در خارج از گیلان رقم می خورد شرایط نامطلوبی را برای استان رقم می زند که امید است با فرهنگ سازی ، ترویج و تشویق جوانان به ازدواج و همچنین همکاری مسوولان دستگاه های ذیربط شاهد افزایش ازدواج و جمعیت جوان در استان باشیم.

وی در خصوص تک فرزندی و نداشتن فرزند در خانواده هایی که تمکن مالی دارند ، تصریح کرد:متاسفانه فرهنگ و طرز تفکر نیز در افزایش جمعیت پیر نقش مهمی دارد و باید به دنبال تشویق و اقناع مردم برای فرزند آوری باشیم.

تاکید مقام معظم‌ رهبری بر جوان سازی جمعیت

سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان گفت:با توجه به تاکید مقام معظم رهبری در خصوص افزایش جمعیت جوان ، همکاری دستگاه های اجرایی ذیربط در خصوص اجرای بخشنامه ها و سیاست های تشویقی فرزند آوری امری ضروری است.

  • نویسنده : رشت-هویت گیلان:سمانه عادلی راجیری